Sverige satser på antiterror-opplæring

Nyhet, Sikkerhetsbransjen

Publisert

Vekter dirigerer trafikk

Trafikk-dirigering er en viktig oppgave for vektere under en krise. (Foto: Nokas)

- Vektere vil særlig kunne bistå med livreddende førstehjelp, evakuering og avsperring av områder, sier fagsjef Runar Karlsen. Han beklager at Norge ikke vil følge Sverige og la politiet ta seg av  antiterror-opplæring av vektere.

Svensk politi lærer nå opp 350 vektere i hvordan de skal håndtere terrorangrep. Bakgrunnen er terrorangrepet i Drottninggatan i Stockholm 7. april i fjor, der vektere var på åstedet før politiet. Vekterne får omtrent den samme opplæringen som ordenspolitiet i den svenske hovedstaden, melder NRK.

Fagsjef for Sikkerhet og Beredskap i NHO Service og Handel, Runar Karlsen, er positiv.

- Det er stort sett vektere som har fast tilstedeværelse på kritisk infrastruktur og steder der det er mange mennesker som samles. Og da er det sånn at de vil være de første som blir berørt i en større hendelse, enten det er ulykke eller terror, sier han til NRK.

Karlsen mener derfor at det er viktig at vekterne er godt forberedt på å håndtere slike situasjoner frem til politiet kommer og overtar ansvaret.

– I Norge er det ikke politiet som står for opplæring av vektere, men politiet godkjenner selskapene som gjør denne jobben, sier seksjonssjef i Politidirektoratet, Elisabeth Rise, til NRK.

Se hele saken hos NRK

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!