Ordensvaktbransjen møtte Kulturdepartementet

Publisert

#205

Fra dagens møte.

- Vekterbransjen er underleverandør til kulturbransjen, og det er urimelig at de ikke godkjennes som dette, når større kulturarrangementer ikke kan finne sted uten et lovpålagt og forsvarlig vakthold, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. dir. i NHO Service og Handel.

I dag hadde NHO Service og Handel, og bransjeorganisasjonen Sikkerhet og Beredskap, møte med avdelingsdirektør Martin Schjerven og Heidi Giske Nordtug i Kulturdepartementet. Temaet for møtet var støtteordningen for kulturarrangører og deres underleverandører. Støtteordningen er etablert for å sikre at arrangører av festivaler og større konserter skal holde hodet over vannet. Det har vært påpekt at ordningen synes å være god for konsert arrangører, mens noen underleverandør er helt utelatt fra støtteordningen: dette gjelder vekterbransjen, som over flere tiår har spesialisert seg på å gi et godt, lovpålagt vakthold på arrangementer, i trå med nasjonal veileder for sikkerhet ved store arrangement. 

Over 90 prosent nedgang i omsetning 

Med på møtet var Henning Kristiansen fra Pro Sec, som kunne fortelle om en bransje med store utfordringer som følge av at festivalsesongen ble avlyst og konserter ikke blir arrangert. Pro Sec har ikke hatt noe omsetning siden koronakrisen inntraff og har dermed hatt en nedgang i omsetning i år på over 90 prosent.  

- Det er urimelig at Kulturdepartementet har definert ordningen slik at underleverandører som leverer lys og lyd kan få støtte, mens de som skal stå for arrangementssikkerheten ikke kan det, sier Kristiansen. 

Sikkerhet under kulturarrangement defineres ikke som et "kulturpolitisk mål

Ifølge Kulturdepartementet skyldes forholdet at støtteordningen er strengt definert rundt kulturpolitiske mål, og at aktører som ikke defineres inne under dette, heller ikke vurderes som en søkeverdig underleverandør. Dette får administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn til å reagere: 

- Dette blir som å si at renholdere på skoler ikke skulle kunne få kompensasjon for tapt inntekt under koronakrisen, fordi de ikke understøtter et utdanningspolitisk mål. Store arrangementer kan like lite holdes åpne uten forsvarlig, lovpålagt sikkerhet som skoler kan holde åpne uten renhold. Nå, mens vi står midt i en krise og bedriftene blør, må regjeringen – og Kulturdepartementet – ta innover seg at de må støtte hele verdikjeden i kulturnæringen. Det er uholdbart at et departement ikke forstår hvordan næringslivet og deres egen sektor – kultursektoren – er skrudd sammen, med spesialiserte tjenester som en del av verdikjeden som må til, mener Kaltenborn. 

Stortinget behandler ny kompensasjonsordning 

Regjeringen kom i dag med en ny kompensasjonsordning for å støtte næringslivet gjennom perioden med forsterkede smittevernstiltak. I denne ordningen legges det sterk vekt på at den skal gjelde for alle bedrifter som er hardt rammet, sikre likviditet i selskapene og bidra til omstilling der det er nødvendig. Imidlertid vil det ta tid før pengene kommer, noe NHO Service og Handel har påpekt.  

NHO Service og Handel vil fortsette arbeidet med å få vakthold definert som en del av kulturnæringen, og godtatt som underleverandør i de støtteordningene som allerede finnes. 

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt