Vil ansette hundre nye vektere: – Vi er ute etter mangfold

Protect, Quality Security og Novus Security ser etter nye kolleger til Therese Eriksen (t.h.) og Laila Taoussi.

Vaktselskaper ruster opp til det som ser ut til å bli et svært hektisk år. Vekter og ordensvakt Therese Eriksen (30) har aldri sett seg tilbake etter at hun ble introdusert for yrket i 2015.

– Vi tror det kan bli en fartsfylt festivalsommer om regjeringen fortsetter å lempe på tiltak. Ordretilgangen er «all time high», sier Dick Hansson, mannen bak vårt medlem Quality Security med hovedkontor i Fredrikstad.
Quality Security eier 50 prosent av Protect Vakthold, som ble etablert av Petter Nilsen i 2005. Gjennom de to selskapene driver duoen det Oslo-baserte vaktselskapet Novus.

Nå er tiden kommet for en omfattende opprustning.

– Quality Security, Novus og Protect Vakthold betjener i all hovedsak hele Østlandet, men vi har avdelingskontorer andre steder i landet også, opplyser Hansson og Nilsen.

Liker vekteryrket

Therese Eriksen er operativ leder i Protect Vakthold og er ansvarlig for kursavdelingen i selskapet.

– Jeg er egentlig utdannet servitør. I 2015 tok jeg vekterkurs og jobbet deltid fram til 2019. Da begynte jeg fast som vekter og har aldri angret siden. Jeg følte jeg trivdes så mye bedre, forteller hun.

Hun prøvde lykken i vekterbransjen fordi hun er glad i å være i kontakt med andre mennesker.

– Sammenlignet med servitør, skal du yte samme service, men samtidig bidra til trygghet for andre mennesker. For meg passer det veldig bra, sier hun.

Eriksen påpeker at yrket handler om mer enn å patruljere på kjøpesentre eller å holde vakt utenfor utesteder.

– Du opplever så mye og får være med på så mye gøy. Du er på også festivaler og konserter der du får treffe masse artister og morsomme mennesker. Ingen dager er like. Vi drar på jobb og vet aldri hvordan dagen blir.

– Du vokser

Novus-vekter Laila Taoussi (30) tok sitt første vekterkurs i 2013. Det gjorde hun etter en rekke jobber i salgs- og servicebransjen.

– Både søsteren min og venner snakket varmt om yrket. Du havner stadig i situasjoner som gjør at du vokser og modnes ganske raskt. Det er jeg selv et eksempel på, forteller Taoussi.

Hun beskriver jobben som utfordrende, men likevel spennende og gøy.

– Ingen dager er like. Vi drar på jobb og vet aldri hvordan dagen blir. Det er et yrke som setter tålmodigheten din på prøve, samtidig som du får trent dine sosiale ferdigheter, sier 30-åringen.
Therese Eriksen inne i en mobil overvåkingssentral til festivaler, sportsarrangementer og lignende.
Automotive design, Joint, White
Therese Eriksen (t.v.) og Laila Taoussi i et planleggingsmøte før neste oppdrag.
Oppfordrer kvinner til å søke

Det er ingen hemmelighet at det jobber flest menn i vekterbransjen. De tre selskapene ønsker å rekruttere flere kvinnelige vektere.

– Man glemmer ofte viktigheten av å ha kvinner i den rollen her. De har gjerne en litt annen tilnærming til service og sikkerhetstenking, mener Eriksen.

Hun forteller at du kommer langt med å være blid og hyggelig.

– Det setter både kundene våre og gjestene til våre kunder pris på. I makkerpar ser vi at det er en stor fordel å være begge kjønn. Man ser ting fra forskjellige sider og kan løse situasjoner på en bedre måte enn hvis man bare var ett kjønn, sier hun.

Vis respekt

Det er Laila Taoussi enig i. Hun mener den beste medisinen mot uønskede hendelser er respekt.

– Jeg synes det fungerer kjempebra å være kvinnelig vekter. Du får respekt mot at du gir respekt tilbake. Det er når respekten uteblir at det skjærer seg. Det gjelder både for menn og kvinner. Dessuten er det mange menn som roer seg i samtale med damer, det opplever jeg som et stort pluss i «døra», smiler hun.

HR- og administrasjonsansvarlig i alle tre selskapene, Carine Larsen, mener man bør lære av hverandre. Hun har vært i bransjen i godt over ti år.

– Man møter mennesker i ulike situasjoner og livsfaser. Du lærer ikke bare deg selv å kjenne, men du lærer samtidig hvordan det er å fungere i et team. Du får utviklet deg og testet egne grenser, forklarer hun.

Samtidig poengterer hun at vekteryrket ikke er en 08-16-jobb. Det er ofte turnus, og man må belage seg på jobb når andre har fri, særlig under høysesongene.

– Men vi trenger virkelig mer folk. Det som er spennende, er at du har så mange roller. Du kan være litt oppvaskhjelp, litt hovmester, litt ryddehjelp og den som passer på at alt går fint for seg. Vektere står ikke i døra med hendene i kors lenger, sier Larsen. De tre selskapene har spesialisert seg på større arrangementer som konserter og festivaler, i tillegg til ordinær tjeneste som ordensvakter ved utesteder.

Selskapene er trofaste partnere for noen av de største konsertene og festivalene i landet, blant annet Gatebil og Idyll.

– Derfor bør du være over middels glad i mennesker. Du skal takle å snakke med både fulle, blide, sine og triste mennesker. Det betyr at du må være serviceinnstilt, være hyggelig, vise modenhet og ha en viss sosial intelligens, sier eierne av de respektive selskapene, Dick Hansson og Petter Nilsen.

Nå går de bredt ut for å finne ansatte. De eneste kravene for å søke vekterutdanning er at du er 18 år og har tilfredsstillende vandel.

– Sikkerhet er en blanding av mye. Ikke bare skal du bistå kundene med å holde orden og rydde, men du skal være hobbypsykolog og være førstelinja i forbindelse med brann og helse. Det er ganske mye ansvar dersom 20.000 mennesker inne på et område må evakueres. Ingen oppgave er for stor eller for liten, vi prøver å løse alt, sier duoen.
Dekker kurset

Vekterkurs dekkes

– I disse selskapene får du tett oppfølging og god opplæring! Det er både spennende, lærerikt og utfordrende. Jeg jobber i et team der vi anser hverandre som familie. Alle tar vare på hverandre og er gode venner, avrunder vekter Laila Taoussi.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt