NHO Service og Handel

Innhold

Spillifisering kan gjøre HMS-arbeidet til en lek

Nyhet, Drift og Service, HMS, Facility management

Publisert

skjermer

Spill på mobilen

Digitale spillsituasjoner, som ansatte kan engasjere seg i, er en smart måte å lære HMS på.

Sammen med vår medlemsbedrift Coor har Attensi utviklet HMS-opplæring som benytter konkurranseelement, tidspress, belønning og 3D-miljø som element for læring. Dette kalles gamification, eller spillbasert læring. I utviklingen av HMS-treningen Coor My Learning har mange Coor-ansatte vært involvert i å legge inn scenarioer, detaljer og dilemma fra egen hverdag, og på den måten vært med på å forme egen læring.

Gamification kan skape atferdsendring og bedre HMS

Gode HMS-rutiner krever at ansatte opptrer føre var. Derfor stilte Coor spørsmålet “Hvordan kan vi få til adferdsendring i praksis?» da nær 70 samarbeidspartnere og kunder samlet seg til Partnerforum om HMS i slutten av november.

#205

Bjarne Johnson fra Attensi demonstrerer gamification

-For å endre atferd må du se konsekvensen av å gjøre feil. Det er slik vi lærer, sier Bjarne Johnson, partner i Attensi i en pressemelding. Spillet og læringen må foregå i et realistisk miljø tett opp mot de ansattes hverdag, slik at de skal møte samme dilemma og ta samme beslutninger som de ville gjort i det virkelige liv.

Spillutvikler Attensi, analysemiljøet Safetec og offshore-giganten Aker Solutions var invitert til å holde innlegg om tiltak for å utvikle HMS-arbeid. Aker Solutions ga innblikk i hvordan selskapet snudde en negativ utvikling fram til 2013, da deler av selskapet opplevde en dramatisk økning i alvorlige nestenulykker.

- Vi skjønte at vi måtte endre oss dersom vi skulle forhindre at liv gikk tapt, forteller Magnus Skjelde, seniorrådgiver HSSE i Aker Solutions. HMS-arbeidet i Aker Solutions hadde før båret preg av sporadiske kampanjer som svar på konkrete skader, som fall- eller kuttskader, ofte med kortvarig effekt. Nå skulle fokus endres til «team commitment» - en lagforpliktelse. Leder må i dag ut og prate med sine ansatte, over alle nivå og i alle avdelinger hos Aker Solutions.

Skjelde vektlegger den unge lærlingen på 18 år, som møter Aker Solutions offshore for første gang. Hvem er hans rollemodeller? Lærlingen finner sine rollemodeller blant sine kolleger, i en jobb han gjør for første gang. Du kan være kollega til en som har deg som sin rollemodell – og som ser til deg når hun skal avgjøre risikobildet hun står i, understreket Skjelde.

Null skader på jobb

Coor har en visjon om at ingen skal skade seg på jobb.

- I Coor mener vi at HMS er noe av det viktigste vi og bransjen kan gjøre for våre ansatte, slik at de opplever en sikker og trygg arbeidsplass. Atferdsendring, med færre skader som mål, forutsetter at vi inkluderer alle «kulturer», både kunder, leverandører og vår egen HMS-kultur, sier Nikolai Utheim, adm. dir. i Coor.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!