Små bedrifter skvises av anbudspraksis

Publisert

Kaltenborn

- Jeg tror ikke det var politikernes hensikt å ekskludere de små og mellomstore bedriftene, men det er det vi ser gjøres nå, sier Anne-Cecilie Kaltenborn til Nationen.

Små og mellomstore bedrifter får ikke delta i anbud på lik linje med som store nasjonale bedrifter når innkjøpsprosesser buntes inn i store anbud. Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. dir. i NHO Service og Handel sier til Nationen at dagens terskelverdi på 1,3 millioner må senkes.

Sommeren 2016 ble det vedtatt både ny lov og ny forskrift om offentlige anskaffelser. Endringene innebærer blant annet nye terskelverdier, nye regler om oppdragsgivers adgang til forhandlinger og regler om elektronisk kommunikasjon. Det nye regelverket trådte i kraft 1. januar 2017. Den nasjonale terskelverdien på 1,3 mill. ble innført i 2018.

- Jeg tror ikke det var politikernes hensikt å ekskludere de små og mellomstore bedriftene, men det er det vi ser gjøres nå, sier Kaltenborn til Nationen.

Bedrifter, som ikke er landsdekkende og derfor ikke kan dekke opp hele anbudet alene, blir ekskludert og mange anbud blir i realiteten forfordelt.

Mistet kontrakt

André Busch fikk ikke muligheten da NRK la ut anbud i Nordland, Troms og Finnmark.

Det lokale Bodø-bedriften, Busch-Sørensen rengjøringsbyrå, ble startet i 1967 av Olvar og Magny Busch-Sørensen. I dag er det barnebarnet, André Busch, som er daglig leder av bedriften.

Busch er engasjert i problemstillingen knyttet til offentlige anbudskonkurranser. Han forteller at de har mistet kontrakter de siste årene og opplever også at de ikke lenger kan legge inn tilbud grunnet større krav i anbudene.

- Det offentlige samler sine anbud i så store bolker at det er umulig for små og mellomstore bedrifter å være med i anbudskonkurransen. Det bare eskalerer i omfang, sier Busch til Nationen.
- NRKs anbudskonkurranser har vi vært med på siden 90-tallet, men for to år siden måtte vi takke for oss. Da skulle de ha noen som kunne levere i Nordland, Troms og Finnmark. Det kan ikke vi. NAV og Vinmonopolet er andre eksempler der vi ikke har en sjanse mot større aktører fordi man må kunne levere på store geografiske områder. Gjerne også med kantinedrift, renhold og vaktmestertjenester inkludert, sier han.

 

kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!