Ord bør bli til handling i løpet av et svangerskap

Publisert

Kvinne

Administerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn er glad for at finansministeren nå lover å fjerne den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften i 2025. Avgiften har rammet hardt i arbeidsintensiv sektor. Foto: Moment Studio

– Det er ni måneder til neste statsbudsjett. Med det har finansministeren et helt svangerskap på å finne en god økonomisk løsning som fremmer et sunt arbeidsliv.

Det uttaler administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn når hun kommenterer finansministerens løfte i dag. Innen 2025 skal den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften bort, lover han i en uttalelse.

– For arbeidsintensive bedrifter, der lønnsutgiftene utgjør en stor del av bedriftens kostnad, rammer den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften hardt. Derfor er vi glade for at finansministeren nå lover å fjerne den, sier Kaltenborn.

Samtidig har signalene fra regjeringen vært skiftende frem til nå.

Les også «Nå må regjeringen holde løftet og fjerne ekstraskatten på arbeidskraft».

- Da avgiften ble innført i 2022, presiserte regjeringen at denne var tidsbegrenset og knyttet til den akutte krisen som oppstod i kjølvannet av Russlands angrep på Ukraina. Men da statsbudsjettet ble lagt frem i fjor høst, hadde tonen endret seg: Da skulle avgiften "fases ut". Dette har skapt usikkerhet for norske bedrifter, og for arbeidstakere.

At finansminister Trygve Slagsvold Vedum nå lover å fjerne avgiften helt i løpet av neste år, ser Kaltenborn som et signal på at regjeringen ser de tre slagsidene hun og NHO Service og Handel tidligere har skissert opp:

  • Det legger en straffetoll på de som vil og kan opprette nye arbeidsplasser.
  • Det treffer særlig hardt de bedriftene som er arbeidsintensive. Ofte lever bedriftene i Distrikts-Norge med norsk eierskap og små marginer.
  • I en tid der kunstig intelligens seiler opp til å bli både venn og kollega for flere og flere, er det tilbakeskuende å legge en ekstra bør på de som ansetter mennesker.

Dette er verken god næringspolitikk, god sysselsettingspolitikk eller god distriktspolitikk.

Les også «- Fjern den ekstra arbeidsgiveravgiften».

kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!