Medarbeiderundersøkelsen 2024/25
For femte gang har vi gjennomført Norges mest omfattende studie av arbeidssituasjonen til ansatte i bemanningsbransje.
Formålet har vært å kartlegge utleide medarbeideres opplevelse av bemanningsbyrået, innleieren og det å jobbe i bemanningsbransjen. Tilsvarende undersøkelser har vært gjort i Finland (HPL), i Danmark (Dansk Erhverv) og i Sverige (Kompetensforetagen i Almega). Disse har over tid vist omtrent tilsvarende resultater som den norske undersøkelsen. Også i andre europeiske land gjøres kontinuerlige studier av det å jobbe i bemanningsbransjen (weceurope.org).
Spørreundersøkelsen, som er gjennomført av Ipsos på oppdrag av Bemanningsbransjen i NHO Service og Handel, viser at bransjen nyter stor tiltro hos dem som arbeider i den, selv om bransjen har vært gjenstand for mye politisk debatt de senere årene.
Hele 35 prosent er ansatt i bransjen etter råd fra venner eller bekjente, og 69 prosent vil anbefale venner og bekjente å jobbe som utleid medarbeider. Bemanningsbransjen har en positiv samfunnsverdi. I tillegg til å legge til rette for nødvendig fleksibilitet og omstilling i arbeidslivet er bransjen en god og effektiv inngangsport til arbeidslivet.
Bransjens forretningsidé er å matche folk som trenger jobb, med jobber som trenger folk. Til tross for at regjeringen har innført kraftige innstramminger i adgangen til å leie inn fra bemanningsforetak, noe som har ført til betydelige nedbemanninger i bransjen, har de fleste som arbeider i bemanningsbransjen et positivt forhold til sin arbeidssituasjon. Samtidig samtidig ser vi at veien inn i arbeidslivet gjennom bemanningsbransjen har blitt smalere. Dette synliggjøres i denne rapporten.
Fant du det du lette etter?
Fant du det du lette etter?
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?