NHO Service og Handel

Innhold

-Vi kan friskmelde arbeidsmarkedet

#205

-Tall for 2. kvartal indikerer at vi langt på vei kan friskmelde arbeidsmarkedet, sier fagsjef i NHO Service, Even Hagelien. Etterspørselen etter personell vokser og arbeidsledigheten går ned. Dette viser bemanningsbransjens statistikk for 2. kvartal som NHO Service legger fram i dag.

Etter en krevende tid med nedskjæringer i oljesektoren har der fra 4. kvartal i fjor vært en gradvis forbedring av situasjonen i arbeidslivet.

Bemanningsbransjen, som først og fremst dekker arbeidslivets midlertidige behov, er et barometer på utviklingen i norsk økonomi. Når det ser ut til at vi er ute av de problemer nedgangen i oljesektoren påførte norsk økonomi er det naturlig at det synes på aktiviteten i bemanningsbedriftene. Derfor er det ikke uventet at markedet for bransjen fra 4. kvartal 2016 har vokst, sier Even Hagelien. Det er likevel viktig å huske at nedgangen forut for stabiliseringen som vi nå ser, var lang og det tar tid før man er tilbake på nivået fra før 2013, sier han.

Sørlandet opp 8 prosent

I 2. kvartal økte bemanningsbransjens aktivitet med 5,1%. På Sør- og Vestlandet, som har vært preget av oljenedturen, går det nå i riktig retning. Aktiviteten økte med nesten 8% på Sørlandet mens Vestlandet fortsatt er ustabilt. Gjennomsnittlig endte man der opp med en nedgang på 0,4%.

Det var i 2. kvartal nedgang i forhold til året før i seks fylker. I resten var det vekst. Særlig positivt var det å se at solgte timer i Rogaland vokste med nesten 10% i andre kvartal på rad.  Andelen innleie i Norge av totalt antall årsverk er nå på 1,3%. Dette er marginalt høyere enn i 2. kvartal i 2016. Samtidig er det verdt å merke seg at dette nivået har ligget ganske flatt siden 2006. Det høyeste vi har sett i 2. kvartal i den perioden er 1,39% og det laveste er 1,04%.

Mange opplever fortsatt et krevende marked. På 5 av 13 yrkesområder er det nedgang i forhold til samme kvartal året før. Det er verdt å merke seg kraftig nedgang innen HORECA (hospitality) samt området bygg og anlegg nå flater ut med den samme aktiviteten i 2. kvartal som året før. Samtidig er utviklingen nå positiv innen lager og logistikk samt økonomi og regnskap, sier Hagelien.

Se Bemanningsbarometeret for 2. kvartal 2017

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!