Vikarbyrå eller produksjonsbedrift?

Kaltenborn

– Man vet ikke om det dreier seg om innleie eller underentreprise, og så sier man at alt er innleie. Da vil man ganske kjapt komme frem til at det er veldig mye ulovlig innleie, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, leder av NHO Service og Handel.

Bygging av det nye Nasjonalmuseet med bruk av litauisk arbeidskraft har skapt debatt. Leder av NHO SH, Anne-Cecilie Kaltenborn, sier til FriFagbevegelse at saken belyser en lite kjent regel innenfor innleie av arbeidskraft.

Bakgrunnen er en åpen tvist mellom elektromontørklubben i Caverion og selskapet om hvorvidt Caverion Litauen er et vikarbyrå eller en produksjonsbedrift. Dersom de er et vikarbyrå, skal de innleide ha samme lønn og vilkår som de ansatte i Caverion, men er de en produksjonsbedrift er ikke reglene like strenge.

– Dette er det mange som ikke vet når de sier at "vi må få på plass regulering av innleie", sier Kaltenborn til FriFagbevegelse.

– Bedre rettigheter med vikarbyrå

Kaltenborn er tydelig på at hun ikke kjenner bedriften og derfor ikke kan konkludere, men mener saken illustrerer at vikarbyråer er bedre enn sitt rykte.

– Dersom dette er et vikarbyrå, er det grunn til å tro at regler er brutt ved innleie. Men dersom dette er en underentreprenør, illustrerer det at en arbeidstaker fra utlandet som er innleid via et vikarbyrå har bedre rettigheter enn en utsendt arbeidstaker hos en utenlandsk underentreprenør.

Hun tror også at lite kunnskap om regelen fører til overrapportering av ulovlig innleie.

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!