-Vi kan gjøre noe godt for den norske folkehelsen

Publisert

Øverst fra venstre: Petter Haas Brubakk (NHO Mat og Drikke), Ingvild Kjerkol (Helse- og omsorgsminister), Gry Sørensen (Norges Frukt- og Grønnsakgrossisters Forbund), Magnus Birkelund (Virke Servicehandel), Morten Karlsen (NHO Reiseliv), Geir Ove Ystmark (Sjømat Norge), Jarle Hammerstad (Virke Dagligvare), Jorulf Brøvig Silde (NHO Service og Handel).

-Vi kan gjøre noe godt for den norske folkehelsen, sier Andreas Lokøy i Ability (tidligere AB Solutions), en av våre bedrifter innen servering, kantine og matomsorg som har tatt en betydelig rolle i samarbeidet med helsemyndighetene for å bidra til et sunnere kosthold.

Bedriftene er nå i ferd med å fornye sine samarbeidsforpliktelser gjennom å signere intensjonsavtaler og arbeide for et sunnere kosthold og bedre folkehelse.

Andreas Lokøy, du er anbud- og konseptansvarlig for kantiner i vår medlemsbedrift Ability. Hvorfor velger Ability å signere denne avtalen?

- For oss føles det helt naturlig å signere denne avtalen. Om vi i Ability kan gjøre noe godt for den norske folkehelsen, så ønsker vi å bidra. Vi ønsker å synliggjøre, både overfor oppdragsgivere og kantinegjester, at vi tar sunt kosthold på alvor, og det gjør vi når vi nå forplikter oss til denne intensjonsavtalen. Hver dag serverer vi frokost, lunsj, møtemat og overtidsmat til tusenvis av gjester. Gjennom vår kantinevirksomhet kan vi legge til rette for at våre gjester får sunnere alternativer å velge mellom. Vi i Ability satser sterkt innen kantine-segmentet og ønsker å konkurrere med de virkelig store. Med denne intensjonsavtalen viser vi klart og tydelig i hvilken retning vi ønsker å gå, sier Lokøy.

- Hva gjør dere for å for å oppfylle avtalen og bidra til et sunnere kosthold?
- Vi har nettopp signert kontrakten og jobber nå med å konkretisere hvordan vårt bidrag skal komme til uttrykk. Våre dyktige kokker har mange gode ideer som de ønsker å sette ut i livet. Det være så enkelt som å redusere bruken av mettet fett; for eksempel meierismør, seterrømme, creme fraiche og kremfløte, og erstatte disse med fettreduserte alternativer. Videre jobber vi også med tiltak for å øke inntaket av kostfiber som finnes i all slags grove kornprodukter. Selv om fleste vet at grovbrød er sunnere enn den lyse baguetten, så må vi finne en enkel måte å kommunisere dette på, slik at våre gjester kan motiveres til å gjøre bedre matvalg, sier Lokøy.

- Hvordan vil kundene merke dette?
- Kundene vil merke at sunn mat smaker fantastisk og at magen føles behagelig mett! Videre jobber vårt kokketeam med ulike konsepter hvor hvordan vi best mulig kan uttrykke vårt engasjement for sunnere kosthold. Det er mye spennende i vente fra kantinesatsningen til oss i Ability med andre ord!

Mer om intensjonsavtalen
Last ned mal for intensjonsavtalen (word)

#MerAv #MindreAv

Ved signering inngår bedriften en avtale om å aktivt arbeide med å påvirke forbrukeratferd i en sunnere retning og bidra til å monitorere framgang for bransjen. Samtidig velger en hvilke av mål- og innsatsområdene 1 - 4 bedriften skal slutte seg til:

  • Innsatsområde 1: Reduksjon av salt.
  • Innsatsområde 2: Reduksjon av tilsatt sukker.
  • Innsatsområde 3: Reduksjon av mettet fett.
  • Innsatsområde 4: Økt inntak av frukt og bær, grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat.

Det betyr at tilslutningsavtalen for den enkelte bedrift vil være unik ut fra hvilke mål og innsatsområder bedriften slutter seg til.

Intensjonsavtalen om tilrettelegging for et sunnere kosthold er en avtale mellom helsemyndighetene og matbransjen (næringsorganisasjoner, mat- og drikkeprodusenter, dagligvarehandelen og serveringsbransjen). Intensjonsavtalens første avtaleperiode ble signert 6. desember 2016 og hadde varighet ut 2021. Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold videreføres. Ny og revidert avtale løper til og med 31. desember 2025.

Ønsker din bedrift å være med på å tilrettelegge for et sunnere kosthold signerer dere tilslutningsavtale til intensjonsavtalen som beskrevet trinn for trinn nedenfor.

1. Last ned mal for tilslutningsavtale 2022-2025 (word) fra Intensjonsavtalen nettside hos Helsedirektoratet .
2. Sett inn virksomhetens navn på første side.
3. Velg ut de innsatsområdene som er relevant for virksomheten og tilpass kulepunktene i avtalens pkt. 2 slik at kun de relevante innsatsområdene står igjen. Fjern formuleringen(e) "[Utgår dersom ikke relevant:]"
4. Legg inn sted og dato på siste side
5. Legg inn virksomhetens navn og navn på den som signerer på siste side sammen med håndskrevet signatur.
6. Send avtalen som pdf i høy oppløsning til NHO Service og Handel
ved Jorulf Brøvig Silde, epost: jbs@nhosh.no

NHO Service og Handel bistår med å få signert den endelige avtalen hos Helse- og omsorgsdepartementet.
På nettsidene til intensjonsavtalen ligger mer informasjon om hvert innsatsområde og alle avtaledokumenter.

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt