Målet er 50 prosent reduksjon av matsvinnet innen 2030

Jorulf Brøvig Silde er direktør for Drift og Service i NHO Service og Handel. Foto: Baard Fiksdal

-Mat skal jo spises, ikke kastes, sier Jorulf Brøvig Silde i NHO Service og Handel. Han sitter i et offentlig utvalg som har fått ansvar for å finne ut hvordan en matkastelov skal fungere. Større rabatt på mat nær utløpsdato er et mulig tiltak.

Jorulf Brøvig Silde er direktør for Drift og Service i NHO Service og Handel.

Hvert år kaster Norge 450.000 tonn spiselig mat. I 2020 kastet hver nordmann i snitt 85 kilo mat.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide og landbruks- og matminister Sandra Borch presenterte denne uken utvalget som skal utrede tiltak for å nå målet om 50 prosents reduksjon av matsvinnet innen 2030. Utvalget skal blant annet komme med forslag til en matkastelov. Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke og styreleder i Matvett, skal lede utvalget. Matvett skal ha rollen som sekretariat.

Problem gjennom hele verdikjeden

-Matsvinn er sløsing med ressurser og skaper utfordringer i behandling av avfallet. Matsvinnet er problem gjennom hele verdikjeden, fra produksjon, foredling, distribusjon og logistikk, salg og tilberedning. Måltids- og serveringsbransjene har i flere år arbeidet godt med dette og en rekke aktører har vist at det er mulig å redusere matsvinnet betydelig Dette utvalget har mandat å se helhetlig og konkret på matsvinnet og hva som kan redusere ressurstapet ytterligere. Jeg er sikker på at måltids- og serveringsbransjene har mye å bidra med i dette arbeidet, sier Jorulf Brøvig Silde.

Godt samarbeid med matbransjen

Regjeringen har allerede et godt samarbeid med matbransjen om å redusere matsvinn, og det er redusert med ti prosent fra 2015. Dette er et skritt i riktig retning, men langt fra nok. Vi viderefører nå samarbeidet ved å nedsette et utvalg som også inkluderer andre aktører, som miljøorganisasjonene. Vi har tro på at vi sammen skal klare det ambisiøse målet om å halvere matsvinnet innen 2030, sier Espen Barth Eide i en pressemelding.

Regjeringens pressemelding

Mandat (pdf):

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt