Kantinebransjen venter bedre tider

Nyhet, Tall og fakta, Drift og Service, Kantine

Publisert

Nesten 6 av 10 kantinebedrifter forventer en økning i omsetningen i de kommende månedene. Det viser en fersk medlemsundersøkelse fra NHO.

- Det er gledelig at hele 56% av kantinebedriftene venter med bedre tider. Men det er viktig å understreke at få i norsk næringsliv har hatt det verre under korona. Hele 78% av kantinene har permittert ansatte under koronaen og opplevd dramatisk omsetningsfall, sier Jorulf Brøvig Silde, bransjedirektør for Drift og Service i NHO Service og Handel.

Gradvis gjenåpningen

I takt med den gradvise gjenåpningen av samfunnet forventer leverandører av tjenester til arbeidslivet en økt aktivitet de neste månedene. De fleste som besvarer undersøkelsene fra både kantine- og renholdsbransjen forventer sterk økning både i omsetning og sysselsetting i tiden som kommer.  

Gode utsikter 

Totalt i service- og handelsbransjene forventer nærmere 4 av 10 økt omsetning neste tre måneder, men 2 av 10 forventer lavere. De resterende mener det vil bli uendret i tiden som kommer.  

Et flertall av NHO Service og Handel-medlemmene som svarer, mener at markedssituasjonen totalt sett er god for øyeblikket. Kun 1 av 10 mener markedssituasjonen er dårlig. 

7 prosent av dem som svarer, frykter konkurs og 11 prosent opplever likviditetsproblemer. Dette er de laveste nivåene siden før koronakrisen.  

Fortsatt alvorlig i sikkerhet 

I sikkerhetsbransjen er fremdeles situasjonen alvorlig for mange, og 3 av 10 bedrifter forventer lavere omsetning den nærmeste tiden, 4 av 10 forventer lavere sysselsetting. Halvparten av dem som svarer, har allerede sagt opp ansatte.   

Fakta om undersøkelsen:   
  • Undersøkelsen er utført av NHO med 3100 svar, hvor av ca 330 er bedrifter i NHO Service og Handel  
  • NHO Service og Handel er den nest største landsforeningen i NHO, med ca 7.400 virksomheter og som representerer 87 000 årsverk  
  • NHO Service og Handel representerer bransjene:  
  • Drift og Service (inkludert kantine/servering/matomsorg og renhold) 
  • Handel/Retail 
  • Bemanning og Rekruttering 
  • Sikkerhet og Beredskap 
  • Arbeid og Inkludering 
  • Frisør og Velvære 
  • Helse og Velferd 

Se for øvrig her for situasjonen for service- og handelsbransjene.

Se her for nøkkeltall for norsk næringsliv.

 
Hovedfunn Service og Handelsbransjene totalt:  

39 % opplever markedssituasjonen som «god», 51 % som "tilfredsstillende" og kun 9 % som dårlig 

65 % har hatt omsetning på eller over normalen  

39 % forventer økt omsetning de neste tre månedene og 18 % forventer lavere omsetning. 56 % av kantinebedriftene forventer høyere omsetning og ingen forventer lavere    

26 % forventer høyere sysselsetting de neste tre månedene og 11 % forventer lavere. Resterende uendret. 56 % av kantinebedriftene forventer høyere sysselsetting  

11 % har likviditetsproblemer  

7 % vurderer at det er reell risiko for å gå konkurs  

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt