Smak deg frem: Med karrierevalg på menyen

Publisert

For få unge velger yrkesfag, og etterspørselen etter arbeidskraft er historisk høy. Servering-, kantine- og matomsorgsbransjen er en av dem som blir rammet. Konseptet "Smak deg frem" skal snu trenden.

– Markedet tar seg sakte opp, men arbeidskraftunderskuddet er en stor utfordring. Vi trenger folk på alle nivå, fagarbeidere, driftsledere og servicemedarbeidere, sier Ivar Villa, direktør forretningsutvikling i 4Service og leder for bransjeutvalg kantine- og servering i NHO Service og Handel.

Villa er ikke alene. I år passerte antallet ledige stillinger 100 000 for første gang, og etterspørselen etter arbeidskraft er med det historisk høy. Mangelen på yrkesfaglærte er spesielt fremtredende, også i måltidsbransjen.

I 2021 tok 1063 personer fagbrev i restaurant- og matfag. Dette var noe høyere enn i 2020, men fortsatt for få til å møte arbeidslivets behov for arbeidskraft. De lave tallene er bakgrunnen for den digitale rekrutteringskampanjen "Smak deg frem". Her inviterer en samlet mat- og måltidsbransje ungdom, unge voksne og voksne som skal velge ny vei i arbeidslivet, på innsiden av utdanningen og yrkene den kan føre til.

Folkehelse og grønne valg

Tradisjonelt sett har rekrutteringen til yrkesfag vært sentrert rundt hva du gjør og blir. I "Smak deg frem", rettes oppmerksomheten mot hva du lærer og hvordan dette kan brukes.

– Folkehelse og bærekraft er kanskje ikke ord de fleste forbinder med bransjen vår, men det burde det være, sier Ingeborg Malterud, fagsjef for drift- og servicebransjen i NHO Service og Handel.

– Ansatte i mat- og måltidsbransjen tilegner seg kunnskap som kan påvirke viktige samfunnsområder. Eksempelvis gjennom å lage den sunne hverdagsmaten, bruke lokale råvarer og bidra til systemer som minker matsvinn, utdyper Malterud.

Et trygt valg

Et annet viktig budskap i kampanjen, er fleksibiliteten utdanningsretningen gir. Arbeidslivet er i stadig endring, og mange skifter både jobb og karrierevei flere ganger.

–  I et omskiftelig arbeidsliv blir kompetanse og egenskaper viktigere enn jobbtittel, påpeker Malterud, og legger til:

–  Restaurant- og matfag er derfor et trygt valg på mange måter. Det finnes mange muligheter i selve bransjen, både med tanke på arbeidsoppgaver, -tid og sted, og faget er samtidig et godt grunnlag å bygge videre på dersom du ønsker å skifte retning etter hvert.

Veien videre

"Smak deg frem" går i sosiale medier frem til søknadsfristen til videregående utdanning 1. mars 2023. For å samle erfaringer og planlegge veien videre, inviteres det til temakonferanse på Umami Arena på Lillestrøm i februar 2023. 

I tillegg setter initiativtakerne sammen en verktøykasse for rekruttering bestående av ferske presentasjoner, filmer, bildebanker og oppskrifter på rekrutteringsaktiviteter.

Landbruks- og matdepartementet gav 2 millioner kroner til oppstart av rekrutteringsprosjektet, og fikk statusrapport i et møte 23. september. Her uttrykket landbruk- og matminister Sandra Borch at departementet er meget fornøyd med prosjektet, både i uttrykk, tankesett og resultatene per nå.

– Kampanjen skal gå frem til i alle fall 1. mars 2023, men rekrutteringen til mat- og måltidsfagene må jobbes kontinuerlig med. Vi må illustrerende hvordan det å smake seg frem både i utdanningsløpet og arbeidslivet, gir deg et forsprang, avslutter Malterud.

Ingeborg Malterud

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!