Rapport om matomsorg: Norske kommuner mangler kostnadsoversikt

To eldre kvinner spiser middag

Eldrebølgen skyller inn over norske kommuner, men de færreste har oversikt over hvordan matomsorgen skal ivaretas i fremtiden. Foto: Colourbox

Det er store mangler i planlegging og beredskap for matomsorg i norske kommuner. Det har vært lite offentlig debatt om dette, som er kritisk for å takle eldrebølgen, sier Jorulf Brøvig Silde, bransjedirektør Drift og Service i NHO Service og Handel.

Få med deg panelsamtalen om matomsorg og rapportfremleggelse under Arendalsuka onsdag 13. august klokken 15:30, i Mør Biffhus.

Hovedfunn i rapporten

Silde viser til en ny rapport gjennomført av PWC, på oppdrag fra bransjen Drift og Service. Den viser følgende hovedfunn:

  • Over halvparten av kommunene har ikke oversikt over totalkostnaden for matomsorgen, eller hvor kostnadene oppstår i verdikjeden.
  • Flertallet av kommunene har ikke oversikt over fremtidig produksjonsbehov.
  • To av tre kommuner har ikke hatt matomsorg oppe til politisk behandling de siste to valgperiodene. De fleste planlegger å videreføre dagens modell, med produksjon av mat i egen regi, uten å vurdere alternativer.
  • Over en tredjedel av norske kommuner mangler beredskapsplaner for matomsorg.

I rapporten melder flere kommuner om økende utfordringer med å rekruttere arbeidskraft med matfaglig kompetanse. De har også et stadig trangere økonomisk handlingsrom.

SSBs befolkningsframskriving viser følgende;

  • I nær fremtid vil det være en kraftig øking i antall personer over 80 år. Den største prosentmessige økningen i denne aldersgruppen vil skje de neste fem årene. Rapporten viser at det er i denne aldersgruppen vi finner den største andelen av de brukerne som vil være mottakere av kommunal matomsorg. Antall brukere av denne tjenesten forventes dermed å øke betydelig de neste årene.
  • Èn av fem nordmenn vil være over 70 år innen 2050.
  • Eldrebølgen kan ramme de minst sentrale kommunene mest. Rapporten viser at sårbarheten knyttet til manglende oversikt og kontroll er størst i de minst sentrale kommunene.

    Er kommunene forberedt?

    Silde mener det er nærliggende å spørre om norske kommuner faktisk er forberedt på å levere trygg og næringsrik mat til eldre – i en situasjon med økende behov, dårligere kommuneøkonomi og rekrutteringsutfordringer. Han mener det erer berettiget mye fokus på ansatte med helsefaglig bakgrunn, samtidig er det mindre snakk om utfordringene med å rekruttere matfaglig kompetanse.

    - Matomsorg er en grunnstein i eldreomsorgen. Når eldrebølgen nå for alvor slår inn over kommunene, må vi vite hvordan vi skal sikre næringsrik og trygg mat – hver dag. Det handler om mer enn drift. Det handler om livskvalitet og verdighet. Vi er bekymret for kommunenes evne til å møte behovene med langsiktige og gjennomtenkte løsninger. Kommunene må sørge for at matomsorg får den politiske og strategiske oppmerksomheten den fortjener – før det er for sent.

    Hva kan gjøres?

    Rapporten gir retning til kommunenes arbeid med matomsorg på følgende måte;

    1. Få oversikt: Kartlegg fremtidig behov og kapasitet – både i normal drift og i krisesituasjoner.
    2. Vurder samarbeid: Se på muligheter for samarbeid med nabokommuner eller eksterne aktører for bedre ressursutnyttelse.
    3. Sikre beredskap: Utarbeid konkrete beredskapsplaner for matleveranser, med alternativer og fleksibilitet.

    Håper vi ser deg under Arendalsuka!
    Følg panelsamtalen om tematikken onsdag 13. august klokken 15:30, i Mør Biffhus.

    Se rapporten (pdf)

    Mann
    Les mer

    Fant du det du lette etter?

    Fant du det du lette etter?

    Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

    Takk for kommentaren!

    Kommentar sendt

    Bestill et møte med oss

    Bestill et møte med oss

    Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?