Netthandel på like vilkår – amen

Publisert

Bjørn Næss

Bjørn Næss har ansvar for bransjen i NHO Service og Handel.

-Taxfribeløpet på netthandel var trolig et av de mest absurde regjeringsforslag som noen gang er fremsatt, mener Bjørn Næss, direktør i NHO Service og Handel. Nå har Krf hørt hans bønner.

- Partiet har over lengre tid gitt uttrykk for at de ikke lengre tolererer at norsk handel diskrimineres med moms- og tollulempen som utenlandske netthandlere for når varen er under 350,- inkludert frakt. Det var derfor ingen overraskelse at vi møter forståelse i det alternative budsjettet til Krf. Dette et av flere tegn på at vi kan komme til å få en positiv løsning denne budsjetthøsten, noe vi vil kjempe hardt for, sier Næss.

- Selve saken er et eksempel på at partiprogrammene noen ganger går helt ut på dato, mener Næss.

- Da forslaget om økning i taxfreebeløpet på netthandel i sin tid ble fremlagt av Frp hang man fremdeles igjen i forestillingen om at det var svært vanskelig å få tak i enkelte varer og at disse ble sittende fast i posten fordi de måtte gjennom fortollingsprosessen. Dermed ble det moderne å mene det burde være størst mulig fritak for å få varene fort og effektivt. Toll- og momsloven gir mulighet for unntak fra moms og toll når verdien på en vare er bagatellmessig. Og frem til for 5 år siden passet kanskje betegnelsen «bagatellmessig» på den summen av varer under 350,- kroner som passerer den norske grensen. Men ikke nå lenger.

EU mot fjerning av taxfreebeløpet

I dag står vi foran store kapitalsterke, utenlandske netthandlere som selger inn til Norge uten moms og toll for beløp under 350,-.

- Netthandelen og utenlandshandelen øker kraftig. Samtidig er det kun norsk handel og netthandel som betaler moms og toll på varer under 350,-. Det sier seg selv at dette er en konkurransesituasjon som er helt uholdbar.

At Krf nå bistår til en mulig retrett av denne særnorske politikken applauderer vi høylyd.

-Sverige fjernet taxfreegrensen på netthandel for flere år siden, sier Næss, og påpeker at for resten av EUs del jobbes det nå også med å fjerne taxfreebeløpet, men da fra et utgangspunkt på ca 180 kr.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!