– Butikkene har gjort det de kan for å holde prisene nede

Publisert

SSB melder at prisveksten på mat for februar var på 8,8 prosent. – Tallene viser at butikkene har jobbet hardt for å holde prisene nede, og enkelte mer enn andre, kommenterer Linda Vist, direktør for Handel i NHO Service og Handel.

Direktør for Handel i NHO Service og Handel, Linda Vist, understreker at butikkene har strukket seg langt for å holde prisene nede. - Enkelte mer enn andre, legger hun til.

SSB melder en prisvekst på 8,8 prosent i februar, noe som er betydelig lavere enn prisveksten i januar som lå på 12,0 prosent. Fra januar til februar økte prisene med 1,6 prosent som er den laveste februarøkningen siden 2017. Utviklingen i matvareprisene bidro mest til å trekke tolvmånedersveksten i KPI ned fra januar.

– Dette gjenspeiler at butikkene har strukket seg langt. Og noen kjeder mer enn andre. Det er fortsatt en dyr tid vi lever i. Det merker både forbrukere og handelen selv. Det er dyrt å drive butikk i dag. I dagligvare er situasjonen nå så tøff for enkelte aktører, at fortsettelsen kan bli mer spennende enn vi ønsker. At prisveksten i februar på 1,6 % er mindre enn i fjor da prisene økte med 4,5 % fra januar, må vi ta med oss, uttaler Linda Vist, direktør for Handel i NHO Service og Handel.

I februar fant årets første prisforhandling mellom leverandørene og dagligvarekjedene sted. På grunn av økte kostnader i alle ledd, var det forventet et prishopp på varene ut til forbrukerne. Dette ble tilfelle hos enkelte kjeder, men prisene ble annonsert nedjustert like raskt, noe som gir lav prisvekst fra januar.

Samtidig er prisveksten 8,8 prosent sammenlignet med februar i fjor, og i går publiserte NielsenIQ tall som viser at dagligvarehandelen i Norge falt med 5,8 milliarder i 2022.

– Under pandemien hadde vi rekordlave priser og vi handlet også mye mer enn ordinært. At vi som forbrukere nå handler mindre, er naturlig, på samme måte som det er å forvente at prisene stiger som følge av dyr strøm, økte renter, dyrere drivstoff og så videre, sier Vist.

Se her for tall og statistikk, eller les mer på SSBs nettsider.

kvinne
mann
  • Knut Erik Rekdal
  • Analyseansvarlig

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?