NHO Service og Handel

Innhold

Detaljhandel falt to prosent

Nyhet, Handel

Publisert

statistikk

Kilde: SSB

Handelen falt kraftig, med hele to prosent, fra november til desember 2019, viser SSBs detaljomsetningsindeks for desember. Verst gikk nedturen ut over sportsartikler, sko, tapeter, tepper og gardiner. Netthandel økte kraftig.

Trenden for 2019 er sterkt nedadgående siste halvdel av 2019, etter å ha passert toppunktet for 2019 i sommermånedene juli og augustFor en presset varehandel er det dramatisk at utviklingen i den største julehandelsmåneden er såpass svak. Noe av forklaringen på fallet i desember er at som en konsekvens av Black Friday foretas større deler av julehandelen i november.  

Samlet sett for året sees det en marginal endring, på + 0,1 prosent, for omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene fra 2018 til 2019. Veksten de to foregående årene har vært på henholdsvis + 2,2 og + 0,8 prosent, så det er en klar svekkelse fra disse tallene. For året som helhet bidro netthandelen med sterkest prosentvis vekst av bransjene, på + 4,1 prosent 

Netthandel økte 20 prosent 

Ser vi på desember isolert sett er det netthandel som vokser desidert mest av bransjene, med en vekst på nesten 20 prosent både i verdi og volum i desember 2019 mot 2018. Sportsbransjen er en av de tapende bransjene, med et fall på ca 10 prosent mot tilsvarende måned i fjor.   

Bransjevis utvikling (kalenderjustert) desember 2019 vs desember 2018: 

Sterk vekst: 
  • Netthandel: + 19,8 % i volum, 19,9 % i verdi 
  • Spill og leker: + 11,2 % i volum, + 13,2 % i verdi 
  • Kosmetikk og toalettartikler4,5 % i volum, + 2,6 % i verdi 
Svak vekst:  
  • Sport (og fritidsbåter)10,8 % i volum, - 11,1 % i verdi 
  • Sko: 7,2 i volum, - 8,0 % i verdi 
  • Tapet, tepper, gardiner: 19,4 % i volum, - 24,3 % i verdi  

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!