NHO Service og Handel

Innhold

Detaljhandelen falt overraskende 0,8 prosent

Nyhet, Tall og fakta, Handel

Publisert

pung med kosmetikk rundt

Mens tapet, tepper og gardiner gikk ned med 16,5 prosent sto kosmetikk for en opptur på 11 prosent fra september til oktober. Omsatt volum i detaljhandelen falt med hele - 0,8 prosent, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Fallet er uventet stort og konsensus var en forventet økning på + 0,2 prosent, ifølge E24. Den langsiktige trenden for detaljhandelens utvikling er nå snudd til det negative. På årsbasis faller omsatt volum med – 0,3 prosent, fra oktober 2018 til 2019.

#205

KIlde: SSB

Noe av forklaringen på det overraskende fallet kan være at forbrukere i større grad enn tidligere utsetter innkjøp til Black Friday i november, og på den måten forskyves noe av oktobersalget til november. Effekten av dette vil få fasiten på når novembertallene rapporteres i slutten av desember. 

Hittil i år mot hittil i fjor (jan – okt 2019 mot 2018) er verdiveksten fremdeles positiv, med en vekst på +1,5 prosent. Det vil si at selv om det selges færre varer enn på samme tid i fjor, så gjør prisøkningen på varene at verdien av det som selges allikevel er høyere. Nedgang i omsatt volum er likevel er dårlig tegn for varehandelen, som også er truet av økende grensehandel.    

Igjen vokser bransjene leker og kosmetikk, mens bransjer innen møbler og innredning, samt butikkhandel med teleutstyr, faller.  

Bransjer med sterk vekst mot fjoråret (oktober 2019 vs 18, kalenderjustert): 
  • Sportsutstyr og båter: + 7,0 % i volum, + 6,4 % i verdi.
  • Spill og leker: + 10,0 % i volum, + 14,0 % i verdi.
  • Kosmetikk: + 11,0 % i volum, + 9,3 % i verdi.
Bransjer med svak vekst mot fjoråret (september 2019 vs 18, virkedagsjustert):  
  • Møbler, belysning, innredning: - 4,8 % i volum, - 1,3 % i verdi.
  • Tapet, tepper, gardiner: - 16,5 % i volum, - 10,7 % i verdi.
  • Butikkhandel med teleutstyr: - 7,8 % i volum, - 5,8 % i verdi .

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!