NHO Service og Handel

Innhold

Tegn til normalisering for handelen

Nyhet, Handel

Publisert

dame i grøntavdelingen

Dagligvarer er opp 1,3 prosent i april

Utvikling i varehandelen i april 2021 mot den første hele koronamåneden, i april 2020, da landet i stor grad var nedstengt, viser nedgang for flere bransjer mot fjoråret. Dette viser ferske tall fra SSBs varehandelsindeks i dag, fredag.

- På årsbasis er det store forskjeller mellom bransjene og for de som satte omsetningsrekorder i den første hele koronamåneden, april 2020, har det vært vanskelig å holde det samme høye nivået april 2021. Bransjer som har hatt sterk vekst gjennom koronaåret, som bredt vareutvalg (Clas Ohlson mfl), spill og leker samt blomster har langt lavere omsetning i april 2021, mens situasjonen er motsatt for blant annet bensinstasjoner og klesbransjen, som nå har sterk vekst mot april 2020 etter en lang tid med kraftig omsetningsnedgang. Dette er tegn på normalisering av situasjonen for handelsnæringen, hvor vi forbrukere endrer våre bevegelsesmønstre og så smått begynner å være ute og treffe andre mennesker igjen, sier Linda Vist, direktør for handelsnæringen i NHO Service og Handel.

- Det er verdt å merke seg at netthandelen fremdeles øker kraftig, og også i april fortsatte denne trenden, med nesten 29 prosent i volum. Om vi ser på netthandelen over et år, er har netthandelen opplevd over 50 % økning, sier Vist.

Detaljhandelen totalt sett, økte med 2,9 prosent i volum mot april i fjor og 6,1 prosent i verdi. Mot forrige måned, mars 2021, økte omsatt volum for detaljhandelen, marginalt, med + 0,3 prosent. Dagligvare bidro i størst grad til å dempe månedsveksten i varehandel, med et fall i omsatt volum på -1,4 prosent på sesongjusterte tall for april mot mars 2021. På årsbasis, mot april 2020 var det allikevel en marginal volumvekst.

-Når samfunnet nå i større grad åpnes opp og veksten i varehandel måles mot måneder i fjor, som også var preget av smittevernstiltak, vil det være naturlig at den høye veksten for handel vil avta i mange av bransjene, avslutter Vist.

Utvalgte bransjers endring april 2021 mot april 2020 (kalenderjustert)
  • Dagligvare: + 0,9 % i volum, 1,3 % i verdi
  • Netthandel: + 28,6 % volum, 34,8 % i verdi
  • Bensinstasjoner: +7,4 % i volum og + 20,3 % i verdi
  • Klær: + 30,8 % i volum og + 25,8 % i verdi
  • Bredt vareutvalg: - 22,9 % i volum og -21,2 % i verdi
  • Spill og leker: – 33,6 % volum og – 33,6 % i verdi
  • Blomster: – 27,0 % volum og – 20,2 % i verdi

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt