NHO Service og Handel

Innhold

Elkjøp

Elkjøp nekter å ta i mot kontanter

Elkjøp

Norges Bank reagerer på at Elkjøps Phonehouse-butikker blir kontantfrie. (Foto: Elkjøp Norge)

Elkjøp vil fase ut kontanter som betalingsmiddel i kjedens Phonehouse-butikker. Forbrukertilsynet og Norges Bank reagerer og sier at kjeden har plikt til å ta imot sedler og mynter.

Tirsdag denne uken sendte Elkjøp ut en pressemelding om at elektronikkjeden ikke ville godta kontanter som betalingsmiddel i 28 av 29 Elkjøp Phonehouse-butikker, melder E24.
Elkjøp vil at kundene heretter skal måtte betale med enten Vipps, Apple Pay, Google Pay, bankkort, kredittkort, gavekort eller Santander finansiering, heter det i meldingen.

Bryter med to lover

Avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet og direktør for kontante betalingsmidler Leif Veggum i Norges Bank trekker frem de to lovparagrafene når de blir gjort kjent med Elkjøps planer.

– Kan butikker nekte å ta imot kontanter fra forbrukere?
– Nei, det følger av lovgivningen at alle som tar imot betaling, har plikt til å ta imot kontanter, sier Jo Gjedrem. Han viser han til sentralbankloven § 14, der det står at «Bankens sedler og mynter er tvungent betalingsmiddel i Norge.» Han viser også til finansavtaleloven § 38, der det står at «En forbruker har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottageren».
– Sentralbankloven og finansavtaleloven gjelder alle som tar imot betaling, sier Gjedrem til E24.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!