Ferie og ferieavvikling

Foto: Colourbox
Her er det viktigste du som arbeidsgiver trenger å vite om "Ferie og ferieavvikling".
Foto: Colourbox
Her er det viktigste du som arbeidsgiver trenger å vite om "Ferie og ferieavvikling".
Tidlig planlegging av feriegjennomføringen og gode rutiner hos arbeidsgiver sørger stort sett for at ferieavvikling på arbeidsplassen går uten problemer. Likevel vil det være noen ansatte som opplever at ferien ikke går som planlagt pga sykdom eller skade, og det vil kunne involvere arbeidsgiver. I denne artikkelen minner vi om hva arbeidsgiver må tenke på når arbeidstaker blir syk eller skadet i løpet av ferien.
Reglene for ferie og sykepenger følger av ferieloven og folketrygdloven.
Det er arbeidsgiver som bestemmer når arbeidstaker skal avvikle sommerferie, men planleggingen av ferie bør gjøres så tidlig som mulig og senest 2 måneder før ferie skal avvikles, og ferieavviklingen skal drøftes med den ansatte eller den ansattes tillitsvalgte. Arbeidstakers har krav på å avvikle sommerferie i tre uker i sammenheng i tiden fra 1. juni til 30. september. Merk at det gjelder andre regler i Ferieloven for ansatte over 60 år.
Hvis den ansatte blir syk før ferien, kan vedkommende kreve å utsette hele ferien til senere i ferieåret.
Dersom arbeidstaker ber om utsatt ferie med bakgrunn i sykdom må arbeidsuførhet dokumenteres med legeerklæring, og den ansatte må være 100 % sykmeldt. I disse tilfellene er det ikke tilstrekkelig med egenmelding.
Hvis den ansatte først blir syk i ferien, kan vedkommende kreve at et tilsvarende antall feriedager som arbeidstaker er syk, blir utsatt og gitt senere i ferieåret. Er den ansatte sykemeldt så lenge at hen ikke får tatt ferien, skal ferien overføres til neste år.
For å ha rett til sykepenger etter folketrygdloven må arbeidstaker huske å varsle arbeidsgiveren sin første dagen av sykefraværet. Det gjelder også når den ansatte avvikler ferie.
Det er heller ikke her tilstrekkelig med egenmelding. Hvis arbeidstaker ønsker å utsette feriedagene til senere, så må arbeidstaker oppsøke lege der man er og få en legeerklæring på at arbeidstaker er helt (100%) arbeidsufør. Etter Folketrygdloven er arbeidsgiver ikke er forpliktet til å akseptere en tilbakedatert sykemelding
For å ha rett til sykepenger etter folketrygdloven må arbeidstaker huske å varsle arbeidsgiveren sin første dagen av sykefraværet. Det gjelder også når den ansatte avvikler ferie.
Arbeidstaker har bare krav på sykepenger ved ferieavvikling i Norge eller andre land i EU/EØS. Det betyr at når arbeidstaker oppholder seg i andre deler av verden, så har arbeidstakeren ikke krav på sykepenger. Når det gjelder feriedagene, så vil den ansatte kunne kreve å få disse igjen senere. De feriedagene vil da bli uten betaling.
Reglene for ferie og sykepenger følger av Ferieloven og Folketrygdloven.
Les mer om reglene for ferieavvikling på Arbinn.no, se her
Har du spørsmål til ferie, sykefravær eller andre arbeidsrettsligs spørsmål, kan du sende dem til advokat@nhosh.no eller ringe vår advokatvakt på tel. nr. 47 68 73 84
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?