-Slutt å diskriminere SMB i anbudskonkurranser

Publisert

Tom-Christer Nilsen, saksordfører for Stortingsmelding

-Det er frustrerende at det er innkjøp som dels er inkonsekvente og dels er basert på andre ting enn praktiske resultater, sa Tom-Christer Nilsen, saksordfører for Stortingsmelding om offentlige anskaffelser. (Foto: Baard Fiksdal).

-Staten må slutte å diskriminere SMB i anbudskonkurranser. Kontrakten, som ble brukt til å diskriminere hoteller på Vestlandet, og som skapte sterke reaksjoner, er senere kopiert og brukt i identisk samme form i flere andre offentlige anbud, sa Tom-Christer Nilsen (H) fra Næringskomiteen på Stortinget.

Tom-Christer Nilsen var innleder på konferansen "DIALOG 2019" som i dag ble arrangert for fjerde gang i dag i regi av NHO Service og Handel og NIMA Utdanning i Oslo. Nilsen brukte som eksempel Kjetil Smørås og hans fem lokale hoteller i Bergen som ikke fikk delta i konkurransen om en hotellavtale med Helse Bergen. Bare de tre største hotellkjedene i Norge fikk være med. Se omtale i Bergens Tidene.

Tom-Christer Nilsen tok utgangspunkt i stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser som kom i vår med undertittelen: Smartere innkjøp – effektive og profesjonelle offentlige anskaffelser. Nilsen var saksordfører for meldingen. Viktige stikkord for hans foredrag var innovasjonsinnkjøp, miljøhensyn og innkjøpsfaglig kompetanse. 

Paradokser

Tom-Christer Nilsen påpekte paradokser, som at politikere gjerne stiller detaljerte krav om for eksempel karbonfangst i betong, men siden det kun er en leverandør som kan få til dette og det er i et prosjekt som ikke er ferdig utviklet, så vil et slikt krav bety at vi måtte slutte å kjøpe betong i morgen.

Han dvelte også ved eksemplet der svenske SJ vant anbudet om sju togstrekninger i Norge, og kunne drive 80 prosent rimelige enn daværende NSB. Se omtale i TU.

- Den politiske diskusjonen dreide seg om hva man hadde gjort feil siden NSB ikke vant kontrakten, istedenfor å spørre hvorfor man har drevet med for høye kostnader i over hundre år, sa Nilsen.

Frustrerende inkonsekvens

Tom-Christer Nilsen rundet av med et hjertesukk. 
- En av de store utfordringene innkjøpere og leverandører opplever er politisk risiko knyttet til idelogi. Det er frustrerende at det er innkjøp som dels er inkonsekvent og dels er basert på andre ting en praktiske resultater. Sett fra mitt ståsted som høyremann og menneske så er det vanskelig å forstå at for eksempel leger kan være selvstendig næringsdrivende, mens sykepleiere og annet helsepersonell ikke kan være det. At det er greit at busser kjøres av private, mens det ikke er greit at tog kjøres av private. Det vil være slike inkonsekvenser i politiske systemer, men vi må likevel forsøke gjøre vårt beste for å forbedre anbudssystemene og skape bedre rammer for innkjøpere og leverandører, sa Nilsen.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!