Ny bransjeavtale: Matsvinnet i Norge skal halveres innen 2030

Publisert

NHO Service er en av flere organisasjoner som fredag undertegnet en ny avtale om å redusere matsvinnet i Norge med 50 prosent innen 2030.

Matsvinn er både et miljøproblem og en utfordring for klimaet. Anslag viser at en tredel av all mat som produseres i verden, blir ødelagt eller kastet. Hvis matsvinn var et land, ville det hatt verdens tredje største utslipp av klimagasser.

Norge har forpliktet seg til å følge opp FNs bærekraftmål om at matsvinnet globalt skal halveres innen 2030. En samlet norsk matbransje slutter opp om samme reduksjonsmål.

Bransjen og myndighetene undertegner den nye matsvinnavtalen i Oslo fredag.

Reduksjonsmålet på 50 prosent innen 2030 konkretiseres ned i to  delmål om 15 prosent reduksjon innen 2020 og 30 prosent reduksjon innen 2025. Klima- og miljødepartementet har koordineringsansvaret for arbeidet.

– Avgjørende at hele verdikjeden er med

Mange reiselivsbedrifter og leverandører har allerede tatt grep mot matsvinn i egne rekker. I tillegg er et stort antall aktører med i «Kutt Matsvinn 2020». Prosjektet som har som mål å få serveringsbransjen til å kutte matsvinnet med 20 prosent innen 2020.

Innkjøpsdirektør Morten Karlsen i NHO Reiseliv er klar på at alle kan gjøre mer for å kutte matsvinn. Han ønsker derfor samarbeidsavtalen mellom myndigheter og matbransjen varmt velkommen.

– Vi nordmenn kaster 217.000 tonn mat hvert år, og det kan vi ikke være bekjent av. Det er helt naturlig at serveringsbransjen tar sin del av ansvaret for å redusere matsvinnet ytterligere. Hele verdikjeden for mat er med på den nye avtalen, og det er avgjørende for å nå målet, sier Karlsen.

16 organisasjoner, fem departementer

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen vil undertegne avtalen sammen med barne- og likestillingsminister Solveig Horne, statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal i Landbruks- og matdepartementet, statssekretær Roy Angelvik i Nærings- og fiskeridepartementet og statssekretær Frode Hestnes i Helse- og omsorgsdepartementet.

Fra matbransjen undertegner Dagligvarehandelens Miljøforum, Dagligvareleverandørenes forening, NHO, NHO Reiseliv, NHO Mat og Drikke, NHO Service, Norges Bondelag, Norges Fiskarlag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norske Sjømatbedrifters Landsforening, Sjømat Norge, Virke Hovedorganisasjonen (Virke Dagligvare, Virke KBS, Virke Reise, Virke Service).

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!