- Sunn helse og bærekraftige matsystemer henger sammen

Matrapport

Det første og største forskningssamarbeidet innen mat, helse og bærekraftige matsystemer ble lagt fram i torsdag 17. januar i Oslo.

Ny mat-rapport viser at sunn helse og bærekraftige matsystemer henger sammen. -Rapporten gir et godt grunnlag for neste steg i vårt arbeid, sier Kathinka Friis-Møller i vår medlemsbedrift Compass Group.

Rapporten tar for seg og oppsummerer de siste års forskning fra en rekke forskningsfelt og presenterer en global diett som er sunn for både mennesker og planet.

Rapporten går grundig til verks og gir svar på spørsmål som:

  • Hvordan kan vi sørge for at de 800 millioner menneskene verden over som lever uten tilstrekkelig tilgang til mat får den maten de trenger?
  • Hvordan hindre livsstilsykdommer grunnet usunne menyvalg?
  • Hvordan redusere klimapåvirkningen av matproduksjon og forbruk?
  • Hvordan legge til rette for produksjonssystemer for mat som ikke ødelegger livsgrunnlag for planeter og dyr?
#205

Kathinka Friis-Møller lederi Compass Group

- Denne rapporten gir et godt grunnlag for neste steg i vårt arbeid. Compass Group har lenge arbeidet med tydelige bærekraftmål. Siden 2010 har vi redusert vårt innkjøp av kjøtt med 37% og arbeidet fortsetter, sier Kathinka Friis-Møller.

Hun er leder av vår medlemsbedrift Compass Group i Norge og Norden, en global måltidsleverandør. Friis-Møller er imponert over det vidtfavnende arbeidet som ligger til grunn for rapporten.

Ivar Villa

Ivar Villa er daglig leder i Brest AS.

Sunn mat bra for miljøet

Ivar Villa leder det nyopprettede bransjeutvalget for Servering, kantine og matomsorg i NHO SH.

- Vi som bransje har allerede startet å ta inn over oss ulike miljøaspekter og jobber målrettet med å redusere de negative effektene av vår virksomhet. Mat og matproduksjon er en vesentlig negativ miljøfaktor for Moder Jord.  Mange av våre kunder har majoriteten av sitt matinntak hos oss, og dette ansvaret er vi bevisste ved å tilby sunne, næringsriktige  og klimasmarte menyer, sier Villa.

11 punkter til serveringsbransjen

I tillegg til selve rapporten er det laget kortere oppsummeringer for bestemte målgrupper. En av disse er "Brief for Food Service Professionals" . Budskapet til serveringsbransjen er oppsummert i 11 punkter. De viktigste er:

  • Eksperimentér og bruk mangfoldet av smaker
  • La plantebasert mat være kjernen i måltidene
  • Bruk rikdommen i verdens matkultur
  • Bruk alt, ikke kast

Mer her

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!