Slik har Norges største personalrestaurant kuttet matsvinnet med ett tonn

Publisert

restemat

RESTER: Beate Voetmann i DNB kjøper ofte med seg overskuddsmat i kantina i Bjørvika.

Enkle grep kan få store ringvirkninger. Det har vår medlemsbedrift Sodexo erfart, som har kuttet matsvinnet med ett tonn i Norges største personalrestaurant.

Norge kaster en tredjedel av maten som produseres. Dette er et stort problem som mat- og serveringsbransjen vil til livs. Gjennom Matvett, som er mat- og serveringsbransjens satsing for å forebygge og redusere matsvinnet i Norge, har over 1.600 serveringssteder sluttet seg til prosjektet og har forpliktet seg til å redusere matsvinn.

Ett tonn mindre matsvinn

Vår medlemsbedrift Sodexo, som blant annet driver kantinevirksomhet, er en av bedriftene som virkelig har tatt grep. I 2017 lanserte de overskuddsmat i personalrestauranten ved DNBs hovedkontor i Bjørvika. Dette er en ordning der rester etter lunsjen selges som overskuddsmat til en billig penge til de ansatte.

- På ett år har vi redusert matsvinnet med rundt ett tonn i vår personalrestaurant, sier Erica Engstrøm, assisterende Site Manager i Sodexo, som har ansvaret for driften av personalrestauranten på DNBs hovedkontor i Bjørvika.

Billig og bærekraftig alternativ 

Overskuddmat er et samarbeid mellom Sodexo og DNB. I tillegg til at tiltaket reduserer matsvinnet, så bruker de også miljøvennlige og nedbrytbare emballasjealternativer.

- Selv om vi er veldig nøye med planleggingen, vil det alltid være litt mat til overs i en så stor personalrestaurant. Når kantina stenger halv to, går de ansatte over hvor mye mat som er til overs, og lager matbokser med overskuddsmaten i. Denne maten kan de ansatte i DNB kjøpe til 35 kroner. Dette er billig mat for kunden, og er et miljøvennlig tiltak, forteller Engstrøm.

Samarbeid

Resultateter fra kartleggingen i kampanjen #KuttMatsvinn2020, som ble lansert tirsdag, viser at det kastes omtrent 18.000 tonn nyttbar mat fra norske hoteller og kantiner. Dette tilsvarer mat for 832 millioner kroner eller 44.000 tonn CO2. Årsaken til dette er blant annet overproduksjon og at gjestene forsyner seg med mer enn de klarer å spise.

- Skal vi løse matsvinnfloken er det helt avgjørende med et storstilt samarbeid der flest mulig virksomheter drar lasset sammen, med både ledelsen, de ansatte og gjestene om bord, sier Anne-Grete Haugen i Matvett AS.

I forbindelse med kampanjen har de lansert flere videoer som skal gi informasjon og kunnskap om matsvinn. Se videoene her: 

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!