NHO Service og Handel

Innhold

Matsentralen Norge reddet over 1000 tonn mat

Nyhet, Kantine, Facility management, Handel

Publisert

mat

Illustrasjon: Colourbox.com

Nettverket av matsentraler i Norge har reddet over 1000 tonn mat fra å havne i søpla i årets første 6 måneder. Maten ble omfordelt via veldedige organisasjoner som serverte og delte ut mat tilsvarende mer enn 2 millioner måltider til vanskeligstilte mennesker.

 

Miljøfordelen med å omfordele mat er formidabel. Hittil i år har landets matsentraler spart miljøet for anslagsvis hele 3.000 tonn CO2.
Over 500.000 mennesker i Norge lever under EUs fattigdomsgrense, samtidig er det et stort miljøproblem at 355.000 tonn mat kastes. Matsentralen er en løsning på disse to samfunnsproblemene. Nettverket av matsentraler mottar overskuddsmat fra grossister, men har også et prosjekt for å redde overskuddsmat fra dagligvarehandel og kantiner. Dette er bransjer i NHO Service og Handel som er engasjert i redusert matsvinn, gjennom en avtale som ble signert av fem departementer og en rekke bransjeorganisasjoner i 2017.

Nye matsentraler er på vei

Matsentraler er etablert i de største byene og nye er på gang. I Sandnes vil Matsentralen Rogaland være klar for åpning i løpet av høsten. Matsentralen Vestfold og Telemark har ansatt daglig leder og satser på åpning før jul. Den vil ligge i Larvik, rett ved bl.a. ASKO, Bama og Baxt. Matsentralen Agder i Grimstad regner med å skru opp skiltene i løpet av en måned eller to. Inntil videre er det IOGT Norge som vil ta ansvaret for driften, men satser på at flere av de større veldedige organisasjonene vil ta medansvar i løpet av kort tid. Med åtte matsentraler i Norge satset man på å omfordele minst 2000 tonn mat i 2018 og opp mot 3000 tonn i 2019. Det tilsvarer 6 millioner måltider, med en miljøfordel på 9.000 tonn CO2.

Mer om kampen mot matsvinn

Mer om kampen mot matsvinn
Mer om Nettverket av matsentraler

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!