Sukkeravgiften øker

Publisert

Rådgiver Mona Sandmo Nilsen fra NHO Vestlandet og Leif Bache-Mathiesen fra NHO Service og Handel.

Svenske kjøpesenter frister mange nordmenn til handletur. Foto: ColourBox.com.

For å finansiere økte utgifter i budsjettavtalen øker KrF, FRP, Høyre og Venstre avgift på sukkervarer (brus og godteri). Økningen på 50% er dramatisk og svekker grunnlaget for den ambisiøse samarbeidsavtalen mellom myndighetene og mat- og drikkenæringen, sier Leif Bache-Mathiesen i NHO Service og Handel

NHO Service og Handel mener dette er problematisk fordi dagligvarehandelen nylig har inngått en avtale med myndighetene om å jobbe for andre tiltak for å redusere sukkerforbruket.

Økt grensehandel

Økt sukkeravgift vil stimulere til enda mer grensehandel og avgiftsfri netthandel i utlandet. Økningen vil skuffe inn nærmere 2 milliarder kroner i statskassa gjennom dette grepet. Nordmenn handlet for 13,8 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i 2016. I løpet av det siste året har grensehandelen vokst med svimlende 11%, og de fire siste kvartalene brukte vi hele 14,9 milliarder kroner på grensehandel, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Økende netthandel

I tillegg til grensehandelen kommer også den stadig økende netthandelen, der de fire partiene bak budsjettavtalen tidligere har sørget for at nordmenn kan handle avgiftsfri brus og godteri på fra utenlandske aktører på varer under 350 kr inkl. frakt.

Leif Bache-Mathiesen i NHO Service og Handel mener den nye avgiftsøkningen vil gi økt grensehandelen og slik ramme  norsk verdiskaping og arbeidsplasser, i tillegg til at staten mister inntektene fra avgiftene.
- Fremskrittspartiet, Høyre, -Kristelig Folkeparti og Venstre legger med budsjettavtalen opp til en villet og målrettet flytting av norsk verdiskaping over grensen, sier han

Mer info:
Leif Bache-Mathiesen
Salgs og markedsdirektør
NHO Service og Handel
Epost
Bransjesider

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!