NHO Service og Handel

Innhold

- Stortingsmelding om dagligvarehandel er en delseier

Nyhet, Næringspolitikk, Handel

Publisert

Kaltenborn og Bache-Mathiesen

Anne-Cecilie Kaltenborn (adm. dir). og Leif Bache-Mathiesen (dir. Handel) i NHO Service og Handel. (Foto: Baard Fiksdal).

En egen stortingsmelding om dagligvarehandelen vil bli varslet i revidert nasjonalbudsjett som kommer tirsdag. - Dette er en delseier, sier NHO Service og Handel.

– Min ambisjon er at minst en ti år lang diskusjon skal ha en endestasjon – at både regjering og storting skal ha et godt utgangspunkt og faktagrunnlag, en solid analyse i bunn, kunne se alt i sammenheng – og i størst mulig grad kunne bli enig om en politikk, sier næringsminister Terje Røe Isaksen om den kommende stortingsmeldingen til avisen Nationen.

En delseier

- Vi opplever dette som en delseier, sier Anne-Cecilie Kaltenborn leder av NHO Service og Handel og hun fortsetter:

- Dagligvaremarkedet er dysfunksjonelt. Dominerende leverandører har fått lov til å prisdiskriminere uten at konkurransetilsynet (KT) har gått inn og sagt noe om hvor grensene går på hva som er tillatt og hva som er ulovlig, seir Kaltenborn.

Forskjellen på innkjøpspriser i Norge er nær 20% på det verste, mens det bare er 1-2% i Danmark, som har samme lovverk som Norge.

-Markedsleder i dagligvarebransjen er mer opptatt av å holde avstand til sine konkurrenter på innkjøpsbetingelser enn å være bedre på pris ut mot forbruker. Marginene i bransjen er på 1-2%. Dersom det ikke skjer endringer i håndhevelsen av konkurranseloven vil vi få de skader som privat monopol gir., sier Kaltenborn.

Dette bør meldlngen inneholde

Medlingen om dagligvarebransjen bør særlig se på:

  • Etableringshindringer som prisdiskriminering, tilgang på lokaler og vertikal integrasjon, dvs at kjedene eier hele verdikjeden, ofte fra produksjon til handel.
  • Håndheving av gjeldende konkurranselov.

I en bransje som nærmer deg 200 mrd i omsetning fordelt på 3 gjenværende aktører bør det være enkelt å konkludere med at noe må gjøres. Etter at Ica og Lidl kastet inn håndkledet burde alarmklokkene ha kimet i KT for lenge siden. Vi har ikke et eneste case fra KT på 15 år hvor konkurranselovens §10 og 11 har kommet til anvendelse. Dette er bekymringsfullt.

Roser næringsministeren

- Vi vil rose næringsministeren som virkelig setter handling bak ordene når han nå ønsker en egen stortingsmelding for dagligvarehandelen, sier Leif Bache-Mathiesen direktør for handel i NHO SH.

-Særlig viktig er det at man øker innsatsen med 5-6 årsverk i konkurransetilsynet. Dette vil redusere faren for monopoltendesner som gir høyere priser og dårligere utvalg. Tiltak som bidrar til at aktørene i dagligvarebransjen konkurrerer på pris vil trolig også bidra til lavere vekst i grensehandelen, Bache-Mathiesen

Mer om saken

 Se også: -Hvilke type prisforskjeller er ulovlig?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!