NHO Service og Handel

Innhold

Netthandel tar av

Nyhet, Tall og fakta, Handel

Publisert

smågodt

Svensk godis blir dyrere å kjøpe på nett når momsfritaket forsvinner.

Aktører, som godterigiganten Maxigodis, er bygget opp ved hjelp av 350-kronersgrensen. Fordi den momsfrie grensen forsvinner, legger Maxigodis ned virksomheten. En netthandel på like vilkår vil trolig vokse. Ny SSB-rapport viser at nordmenns netthandel i 2018 er fem ganger så høy som i 2010.

#205

PDF

Nordmenn handlet i 2018 for nærmere 66 milliarder kroner i utenlandske nettbutikker, og er dermed større enn handelen i norske nettbutikker. Utenlandsk netthandel økte med 387 prosent fra 2010 til 2018, fra 13,5 milliarder kroner til 65,7 milliarder, viser SSB-rapporten.

Utenlandsk handel i norske nettbutikker økte i samme periode fra 3 milliarder til 20,3 milliarder kroner. Selv om den prosentvise veksten har vært høyere for utenlandsk netthandel i Norge, så økte netthandelsunderskuddet med utlandet i nominelle tall fra 10,5 milliarder i 2010 til 46,4 milliarder i 2018, i følge SSB.

 - Kunnskap er bra for politikkutviklingen. Rapporten fra SSB viser med tydelig og faglig kunnskap at det var en riktig beslutning å fjerne 350-kronersgrensen for avgiftsfri netthandel fra utlandet, sier Leif Bache-Mathiesen, bransjedirektør i NHO Service og Handel.

Rapporten viser flere interessante forhold. Gjennomsnittsbeløpet for nettkjøp av varer fra utlandet falt etter at Norge innførte den avgiftsfrie 350-kronersgrensen i 2015.  SSB sier selv at dette henger sammen med at forbrukerne har tilpasset seg det høye fribeløpet og dermed har unngått å betale moms på sine nettkjøp fra utlandet. Norske nettbutikker har i denne perioden måttet legge moms på alle sine innlands varesalg.

Det er ingen tvil om at 350-kronersgrensen, som nå er fjernet på næringsmidler og som fjernes på andre produkter fra 1.4. 2020, var en klar forskjellsbehandling av norske virksomheter vs internasjonal aktører. Vi tror netthandelen vil øke i tiden som kommer og at norske retailere vil ha gode, konkurransedyktig løsninger. For å lykkes er forutsetning at alle starter likt på startstreken, sier Leif Bache-Mathiesen.

-  Det er en ny virkelighet som nå vokser frem. Et godt eksempel er at godterigiganten Maxigodis, som er bygget rundt 350,-kronersgrensen, nå legger ned virksomhet fordi konkurransevilkårene blir like, sier Bache-Mathiesen.

Se rapporten (pdf)

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!