Netthandelen står nå for all vekst i norsk handel

Publisert

Samlet økte handelen i september med 1,4 prosent målt mot samme periode i fjor. Veksten drives utelukkende av netthandel som hadde en vekst på 20,7 prosent målt mot fjoråret. De fysiske butikkene hadde en nedgang i omsetningen på 0,8 prosent målt mot september i 2020, viser ferske tall fra SSB.

Varehandelen i september og hittil i år (pdf).

- Det er gledelig å se at særlig norsk netthandel er populært. Netthandelen står for all vekst i norsk handel de seneste månedene. Handel fra norske netthandelsvirksomheter utgjør 70 prosent av netthandelen av varer, sier Linda Vist, direktør for handel i NHO Service og Handel.

Sko, klær og sminke

Nå er sjansen også stor for at du treffer riktig om du gratulerer din kollega med nye sko, klær eller flott sminke. Dette er nemlig de store vekstvinnerne sist måned, sammen med byggevare hvor materialpriser nå er noe redusert og gir utslag i økning igjen i omsetningen etter sterk nedgang i sommer. Det er altså tydelig at hverdagen normaliserer seg. Dette synes også innen dagligvare som har en nedgang på 4,5 prosent målt mot samme måned i fjor. Imidlertid er vi fremdeles over nivåene før covid-19.

Bransjene som var vinnere under korona-pandemi faller nå tilbake og omsetningen er lavere enn fjoråret for koronavinnere som møbel og elektronikk. I september isolert ser vi også et fall i omsetningen til sport, drikkevarer og bredt vareutvalg målt mot september i fjor.

Grensehandel

Når det gjelder grensehandelen så handler vi fortsatt store deler av handlekurven i Norge. Grensehandelen har ennå ikke har nådd tidligere nivåer. Norsk handel har sterke tall og særlig dagligvare ligger fortsatt godt over snittet fra før covid-19, tross en nedgang på 4,5 prosent i september mot september i fjor.

-Selv om trafikken over grensen har økt etter at Norge gjenåpnet, er det for tidlig å si noe om hvor mye av nedgangen i dagligvare som skyldes grensehandel, sier Linda Vist.
- Det blir derfor spennende å følge SSBs nye grensehandelsbarometer i 2022 som vi håper vil bidra til økt innsikt i nordmenns handlevaner over grensen.

Se Varehandelen i september og hittil i år (pdf)

Se også Bransjerapport for handel

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt