Varehandelen nærmer seg normalen

Nyhet, Tall og fakta, Handel

Publisert

Linda Vist er direktør for handel i NHOSH

-Ferske tall fra SSB i dag viser at varehandelen nærmer seg normalen, sier Linda Vist, direktør for handel i NHO Service og Handel. Handelen ligger samlet sett 18,2 prosent over 2019 per oktober. For klær, ur, gull og sølv, samt bøker er omsetningen fortsatt under 2019-nivå.

De fleste næringene hadde økt omsetningsvolum i oktober. De største bidragene til den samlede veksten kom fra butikker som selger sportsutstyr og fritidsbåter, samt netthandel. Netthandelsveksten nærmer seg vekstraten man så før pandemien med 14,8% vekst i oktober. Se vår oversikt her (pdf)

- Vi ser er de at bransjene som var vinnere under pandemien nå er de bransjene som har den svakeste veksten. I oktober falt omsetningen til møbler, drikkevarer dagligvare over 10% mot oktober i fjor. Elektronikk falt med 8%. Tilsvarende ser vi at koronataperne som klær og kosmetikk på taxfree har sterk vekst i oktober, med en vekst mot fjoråret på 18,8% og 49,9%. Veksten i kosmetikk skyldes taxfree, sier Linda Vist.

Trenden med negativ vekst i butikkhandelen som vi har sett de seneste månedene fortsetter og i oktober falt butikkomsetningen med 4% mot oktober i fjor. Dagligvarebutikkene opplevde sin tredje måned på rad med nedgang i sesongjustert omsetningsvolum. Siden toppen i juli er fallet samlet på over 8 prosent, melder SSB.

Se SSBs omtale her

#205

Se Varehandelen i oktober og hittil i år (pdf)

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt