Rut-fradraget er nyttig for 2,9 millioner svensker

Foto: Helene Grynfarb (Almega).

I løpet av årets ni første måneder kjøpte 2,9 millioner svensker rut-tjenester for 5,5 milliarder svenske kroner – en økning på 10 prosent sammenlignet med fjoråret, viser ferske tall fra Almega, vår søsterorganisasjon i Sverige.

RUT-fradraget

  • Rut-fradraget gir privatpersoner mulighet til skattefradrag for enkelte typer husholdningsarbeid i Sverige. Du får skattefradrag på 50 prosent av lønnskostnaden for husholdningstjenester.
  • Du som kjøper rut-tjenester søker ikke om fradraget, men det svenske skatteverket betaler direkte til den som utfører arbeidet.
  • Fradrag legges sammen og er totalt 75.000 SEK per person per år.
  • Hvorvidt du kan bruke fradraget avhenger av hvor mye skatt du har betalt i løpet av året og hvilke andre trekk du har.

Kjøper du tjenester til hjemmet i Sverige vil 50 prosent av kostnaden reduseres ved Rut-fradraget. Se faktaboks.

I årets ni første måneder kjøpte 2,9 millioner svensker tjenester som gir rett til såkalt rut-fradrag.  Samtidig har over 103.000 bedrifter søkt om kompensasjon for tjenester som omfattes av fradraget. For alle de omtalte tjenestene er det utbetalt nesten 5,5 milliarder svenske kroner til og med september 2022. Det er en økning på over 10 prosent sammenlignet med samme periode i 2021.

Rut-fradraget redusere svarte tjenester

– Rut-fradraget har fortsatt betydelige samfunnsøkonomiske fordeler. Både bedrifter og kjøpere tjener på å betale hvitt, og stadig flere hjemmetjenestebedrifter slutter seg til tariffavtaler som fører til bedre arbeidsforhold for de ansatte. Fradraget har nærmest slettet de bevisste svartkjøpene over tid, sier Jessica Forss Katz, økonomisk ekspert i Almega Hemserviceföretagen.

Renhold i private hjem er den vanligste rut-tjenesten. Mellom januar og september 2022 er det utbetalt cirka 3,8 milliarder SEK i rut-fradrag for husvask. Det er en økning på rundt 12 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Renholdstjenester står for nær 69 prosent av alle utførte tjenester. Samtidig er det bekymring blant bedriftene for at privatpersoner vil kutte ned på kjøp av husholdningstjenester på grunn lavkonjunktur i Sverige.

–Pandemi, krig i Europa og økte strøm-, material- og drivstoffkostnader stiller høye krav til bedrifter som må tilpasse seg økende priser. Forhåpentligvis vil folk fortsatt fortsette å kjøpe husholdningstjenester fra seriøse selskaper som bidrar til alles velferd, sier Jessica Forss Katz.

Nye servicejobber kan avlaste både eldre og miljøet

Sammen med Fremtiden i våre hender (FIVH) og Pårørendealliansen har NHO Service og Handel lansert et forslag om økonomiske incentiver for å gjøre tjenester i hjemmet billigere: Nye Servicejobber.
Se mer her
Se også rapport fra Vista Analyse: Samfunnsøkonomisk analyse av Nye tjenestejobber (pdf)

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt