Viktige datoer i lønnsoppgjøret
Årets oppgjør er et mellomoppgjør, og det forhandles bare om lønnsregulering.
- 27.mars: Forhandlingene med LO og YS starter
- 30.mars: Forhandlingsfrist
- 14.-15.april: Eventuell mekling
Årets oppgjør er et mellomoppgjør, og det forhandles bare om lønnsregulering.
Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør. Det betyr at det kun er lønn som forhandles. Tradisjon tro starter et mellomoppgjør med at LO og YS overleverer sine krav til NHO. Forhandlingene bygger på den såkalte frontfagsmodellen. Resultatet i disse forhandlingene er normgivende i de tariffområdene som følger etter, også i offentlig sektor. Derfor er hensynet til frontfaget helt sentralt. Frontfaget danner en slags mal for lønnsoppgjørene i Norge og følges med stor interesse fra alle deler av arbeidslivet. Se NHOs sider om årets oppgjør
I et mellomoppgjør forhandles de fleste avtalene NHO har med LO og YS samlet, og det forhandles på hovedorganisasjonsnivå. Samlet forhandles om lag 130 overenskomster med LO og 50 med YS. Under finner du tariffavtalene i mellomoppgjøret 2023 som angår medlemmer av NHO Service og Handel.
NHOs representantskap har vedtatt forhandlingsposisjonen for årets lønnsoppgjør. Bedriftenes lønnsevne må ligge til grunn for oppgjøret. For NHO er det viktig at oppgjøret bidrar til å sikre arbeidsplasser og ivareta bedriftenes konkurransekraft.
LO vedtok 21. februar sine hovedretningslinjer for mellomoppgjøret 2023. NHO merker seg LOs krav til lønnsoppgjøret.
Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) la i dag frem sin foreløpige rapport som er grunnlaget for inntektsoppgjørene 2023. - TBU-tallene viser at årslønnsveksten i industrien ble litt høyere enn anslått etter oppgjøret i fjor, sier Øystein Dørum i NHO.
Fredag 10. februar var det møte i regjeringens kontaktutvalg for inntektsoppgjørene. - Vi har vi god tradisjon for å lande fornuftige oppgjør sammen med LO, også i krevende situasjoner, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?