Matbransje-avtale ga drahjelp til sunnere kosthold

Lanseringen av rapporten er tilgjengelig som opptak fra Fafo.

Matbransje-avtale ga drahjelp for sunnere ingredienser, viser en rapport Fafo har gjennomført på oppdrag fra Helsedirektoratet. Anne-Cecilie Kaltenborn, adm.dir, NHO Service og Handel representerte dagligvarebransjen og kantiner da rapporten ble lagt frem i dag.

Matbransjen og helsemyndighetene signerte i 2016 «Intensjonsavtalen om tilrettelegging for et sunnere kosthold». Kantiner i NHO Service og Handel var aktivt med fra 2018. Avtalen varte fram til desember 2021 og involverte på tampen 97 aktører. Den er nå forlenget til 2025. Se mer her om Kantiner, kiosker og matbutikker i NHO Service og Handel forlenger avtalen om bidra til mindre sukker, salt og fett i maten.

Overordnet mål var å redusere inntaket av salt, tilsatt sukker og mettet fett i befolkningen og å øke sunnere ingredienser. Fafos evaluering viser at aktørene har definert befolkningshelse som et strategisk mål i en eller annen form, og at intensjonsavtalen gir drahjelp og retning i dette arbeidet.

En krone tjent på et eple er bedre enn en krone tjent på sjokolade

Anne-Cecilie Kaltenborn

Fafos evaluering av  «Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold» ble lagt frem i dag 2. februar.

- Dette er et godt eksempel på at næringsliv og myndigheter kan, vil og får til et godt samarbeid. Det er et eksempel til etterfølgelse, sa Anne-Cecilie Kaltenborn. Hun minnet om dagligvarebransjens samfunnskritiske rolle under pandemien og hvordan bransjen er svært opptatt av sine kunder.

- Bransjen ønsker helst å tjene penger på det som gavner kundene. En krone tjent på et eple er bedre enn en krone tjent på sjokolade, sa Kaltenborn.

Se opptak fra lanseringen her

Rapporten «Intensjonsavtalen for sunnere kosthold. Sluttrapport 2016–2021» er forfattet av Anne Hatløy, Ketil Bråthen, Svein Erik Stave og Anne Inga Hilsen, gjennomført på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Se rapporten (pdf)

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?